Balcony louvre screen balustrade

Challander Court, Bristol

Emmett Russell Architects has designed social housing on several infill sites on the Northern fringes of Bristol to Passivhaus standard, achieving thermal comfort solely by post-heating or post-cooling of the fresh air mass. The projects address the demand for smaller housing units.

The key architectural challenge was to make efficient use of tight site limitations without overlooking neighbouring properties. The metal screened balconies allow light into the first floor flats whilst minimising views into adjacent gardens. The balcony screens step down at the sides to open up and allow longer oblique views.

DeltaWing-70 was chosen to fulfil this requirement. The louvred panels were inverted to provide a privacy screen which combined the maximum screening effect in a downwards direction with minimum restriction of natural daylight.

Lang+Fulton also supplied panels of PL-66×11/30×2 to form a heel-proof decking for the balconies.

In addition, DeltaWing-100 was used to create secure, visually obscured storage for two bikes at each property which was integrated within the entrance canopies. Some of the properties had 2000mm wide stores with double doors, others were 900mm wide with single swing doors for vertically hung bikes.

PRODUCTS

Balcony Screens: DeltaWing-70i
Balcony Decking: PL-66×11/30×2
Bike Stores: DeltaWing-100
Finish: hot-dip galvanized and ppc RAL1035 pearl beige

Architect: Emmet Russell
Awards: Shortlisted for RIBA South West Award