Dundee-station-cycle-hub-banner

Cycle Hub, Dundee Station

A new railway station at Dundee has created an impressive gateway to the city and is also delivering additional benefits through significantly increased cycle facilities, providing cycling capability to all parts of the city’s £1 billion Waterfront regeneration project.

A stand-alone cycle hub with two tier parking for 120 bicycles, owned by Network Rail and maintained by ScotRail, now provides high-quality, safe and secure bike storage. It is hoped that it will improve integration between cycling and rail travel, promote sustainable journey choices and encourage more active and healthy lifestyles

The project architects, Nicoll Russell Studios wanted to create something that wasn’t a ‘box shape’ structure. They worked with Broxap who engineered a solution that incorporated a rear section of Lang+Fulton’s Italia-80 louvred panels, based around their previous collaboration for bet365. Italia-80 louvers were also introduced at the top and around the sides of the glazing allowing a good air flow through the hub.

Total integration of the project was achieved by matching the louvres on the bike store with the Italia-80 fencing on the opposite side of the car park.

The panels were hot-dip galvanised and polyester powder coated to provide a smart, long-lasting finish in a location with close proximity to the sea.

Architect: Nicoll Russell Studios
Installation: Broxap

Product: Italia-80