Kinetic facade of stainless steel at shopping centre

Ambitious Redevelopment at Top Shopping Centre

Festival Place in Basingstoke is one of the UK’s top 20 shopping destinations with over 200 stores and restaurants. The 102,000m² centre was acquired by AEW in December 2015 with a vision to modernise and create an improved shopping environment. The ambitious redevelopment plans are attracting new customers and have boosted annual footfall to 22.4 million.

Investment in the infrastructure has included the refurbishment and extension of the 3,000 space car park, both internally and externally.  Lang+Fulton worked with Bell Associates to design a new façade using their Stereo-kinetic wall cladding system, mounted on an independent steel frame which was bolted back to the existing structural steelwork. The gradation of the stainless steel tiles was designed to allow for ventilation whilst transforming the appearance of the original car park and linking it to the new extension with one seamless frontage.

Architect: Bell Associates

Client: AEW UK